Impact van de digitale meter en het belang van zelfconsumptie

In onderstaande grafiek ziet u onze inschatting van de impact op uw elektriciteitsfactuur als u op basis van uw werkelijke afname in plaats van uw gecompenseerde afname (= werkelijke afname – injectie) wordt afgerekend en dit zowel voor een enkelvoudig als tweevoudig (dag/nacht) tarief.

Meer info via Veelgestelde vragen over de digitale meter

Maak eerst uw keuze:

Uw factuur stijgt
Uw factuur daalt
Impact enkelvoudige digitale meter versus enkelvoudige terugdraaiende meter
Impact dag/nacht digitale meter versus enkelvoudige terugdraaiende meter


25%-35% is de gemiddelde Vlaamse zelfconsumptie
Uw factuur stijgt Uw factuur daalt
 • A Uw berekende zelfconsumptie is 18%; u doet een voordeel van 87 euro A Uw berekende zelfconsumptie is 18%; u doet een voordeel van 122 euro
 • B Vanaf 4% zelfconsumptie heeft de overstap naar een enkelvoudige digitale meter een positieve impact op uw factuur. U kan de impact nog verbeteren door uw % zelfconsumptie te verhogen. B Vanaf 0% zelfconsumptie heeft de overstap naar een dag/nacht digitale meter een positieve impact op uw factuur. U kan de impact nog verbeteren door uw % zelfconsumptie te verhogen.

Analyse van uw zelfconsumptie

Energiebalans

Solar Panels Opbrengst:
4000 kWh/jaar
House Verbruik:
2200 kWh/jaar
Tower Distributienet
Injectie: 3272 kWh Zelfconsumptie: 728 kWh Afname: 1472 kWh
Analysis
Opbrengst zonnepanelen: 4000 kWh
Zelfconsumptie: 728 kWh
Injectie op het distributienet: 3272 kWh
Afname van het distributienet: 1472 kWh

Zelfconsumptie

18%
1 - (3272 / 4000)

% zelfconsumptie

> 80% 56-80% 30-55% < 30% 18% Laag, lees onze tips om uw zelfconsumptie te verhogen

Wil u meer weten over zelfconsumptie?

Als in uw woning een digitale meter wordt geplaatst moet u een tariefkeuze maken, enkelvoudig of tweevoudig (dag/nacht). De digitale meter ondersteunt beide. Bij de plaatsing van een digitale meter wordt zelfconsumptie heel belangrijk.

Zelfconsumptie = de hoeveelheid elektriciteit die u onmiddellijk zelf verbruikt op het moment dat uw zonnepanelen elektriciteit opwekken

Hoe meer u kan verbruiken op het moment dat uw zonnepanelen energie opwekken, hoe minder afhankelijk u bent van het distributienet en hoe minder elektriciteit u afneemt. Dit wordt belangrijk vanaf het moment dat u nettarieven zal moeten betalen op basis van uw werkelijke afname.

Op basis van de gegevens die u in de simulator ingaf maken we een inschatting van uw % zelfconsumptie (verticale lijn en symbool A). We tonen in de grafiek hoeveel euro u meer of minder zal betalen in vergelijking met het prosumententarief.  U kan uw zelfconsumptie ook vergelijken met het gemiddelde in Vlaanderen: tussen 25 en 35% (grijze zone). In de grafiek geven we ook aan vanaf welk % zelfconsumptie er een positieve impact is op uw elektriciteitsfactuur door de overstap naar een digitale meter (symbool B). U ziet de impact zowel voor de keuze enkelvoudige digitale meter als voor een digitale meter dag/nacht. Die keuze kan u aanvinken.

 • Als uw zonnepanelen sterk ondergedimensioneerd zijn (u verbruikt veel meer elektriciteit dan u produceert) kan het zijn dat uw % zelfconsumptie al een stuk hoger ligt dan het gemiddelde.
 • Als uw zonnepanelen sterk overgedimensioneerd zijn (u verbruikt veel minder elektriciteit dan u produceert), kan het zijn dat uw % zelfconsumptie een stuk lager ligt t.o.v. de gemiddelde situatie.

Het resultaat van de simulator is niet accuraat voor prosumenten met een warmtepomp, een thuisbatterij of een elektrisch voertuig. Hiervoor zullen we de simulator de komende weken verder verfijnen.

Het % zelfconsumptie of wat u onmiddellijk direct verbruikt van de opbrengst van uw zonnepanelen wordt grafisch voorgesteld. Via kleuren (oranje, lichtgroen, donkerder groen en donkergroen) ziet u of uw zelfconsumptie al goed is, maar ook of het nog beter kan.

Interpretatie van de grafiek met energiestromen – een voorbeeld:

Een gezin heeft een jaarlijks elektriciteitsverbruik van bijvoorbeeld 4.000 kWh en zonnepanelen die jaarlijks 5.000 kWh opwekken.

Van de 5.000 kWh opgewekte elektriciteit verbruikt het gezin 1.400 kWh direct in het huishouden. Dit betekent een zelfconsumptie van 28%.

Hoewel het jaarlijkse elektriciteitsverbruik 4.000 kWh/jaar is, wordt toch 3.600 kWh op het distributienet geïnjecteerd vanwege het tijdsverschil tussen productie en verbruik.

Om het jaarlijks energieverbruik te dekken moet het gezin 2.600 kWh van het elektriciteitsnet afnemen.

Hoe kan u uw zelfconsumptie verhogen?

U kan uw zelfconsumptie verhogen door de energie die overdag door uw zonnepanelen wordt geproduceerd zoveel als mogelijk op datzelfde moment te verbruiken. Dit wil zeggen dat de verbruikstoestellen moeten ingeschakeld zijn of worden op het moment dat er productie is.

Inzetten witgoed

U kan uw wasmachine, vaatwasmachine en droogkast dus beter overdag aanzetten als de zon schijnt in plaats van traditioneel gebruik te maken van het nachttarief. Met startuitstel kan u dit ook als u uit werken bent; net zoals gezinnen momenteel bepaalde toestellen ’s nachts starten om gebruik te maken van het nachttarief.

Met een digitale meter krijgt u beter inzicht in uw verbruik en productie en kan u het gebruik van uw toestellen slimmer inplannen. Via aangepaste software, zoals energiemanagement software, kunnen toestellen geactiveerd worden, precies op het moment dat er genoeg zelf opgewekte elektriciteit is. Zulke slimme software houdt bijvoorbeeld het weer in de gaten en activeert het apparaat als het opmerkt dat de elektriciteitsbehoefte en de elektriciteitsproductie op elkaar afgestemd kunnen worden.

Als u een elektrische boiler heeft: Het loont de moeite om uw installateur te contacteren. Deze kan de sturing van uw boiler bijstellen via een tijdschakelaar zodat uw sanitair water overdag wordt verwarmd op het moment dat uw zonnepanelen elektriciteit produceren.

Als u een warmtepomp voor uw verwarming en/of warm water heeft: Het lijkt de moeite om uw installateur te contacteren. Deze kan de sturing van uw warmtepomp bijstellen zodat uw sanitair water wordt verwarmd op het moment dat uw zonnepanelen elektriciteit produceren.
Ook voor de verwarming van uw woning kan uw installateur helpen om u correct te informeren over de mogelijkheden die een warmtepomp u in combinatie met uw zonnepanelen kan bieden.

Elektrische wagen

Een grotere impact op de zelfconsumptie is er met een elektrische wagen. Maar dit betekent dat u hierin investeert en vraagt dus een zware financiële inspanning. De mate waarin u uw % zelfconsumptie kan verhogen hangt echter sterk af van het gebruik van de wagen, de grootte van de batterij en van waar en wanneer u uw wagen oplaadt. Een dag thuiswerk per week, waarbij u uw elektrische wagen overdag oplaadt, kan al veel helpen. Echter, gezien het gebruik voor woon-werk verkeer worden elektrische wagens in veel gevallen ’s avonds of ’s nachts opgeladen, maar op dat moment produceren uw zonnepanelen geen elektriciteit.

Opslag via een batterij

Een grote impact op de zelfconsumptie wordt bereikt als er een batterij wordt geplaatst. Maar dit betekent dat u hierin investeert en vraagt dus een zware financiële inspanning. Uw zelfconsumptie wordt wel al in sterke mate verhoogd door het gebruik van een kleine opslagcapaciteit. Informeer u goed als u de aankoop van een batterij overweegt. Op die manier kan u inzicht krijgen in de meest aangewezen batterijcapaciteit.

Studies

Enkele voorbeelden van studies over zelfconsumptie en de impact van batterijen:

 1. Invloed van opslag op netbelasting en bepalen van de optimale opslagcapaciteit van PV-batterijsystemen
 2. How to build Smart Energy Regions
 3. Evaluating self consumption for domestic solar PV

Er staan heel wat initiatieven op stapel om de mogelijkheden van de digitale meter op te volgen en nuttige toepassingen te ontwikkelen.
Zie voorbeeld.

Uw gegevens

Postcode: 8790, Waregem
Vermogen omvormer: 3.60 kW
Piekvermogen zonnepanelen: 4.30 kWp
Oriëntatie: Zuidwest
Hellingshoek: 25°
Opbrengst installatie op jaarbasis: 4000 kWh
Nettoverbruik -1800 kWh
Verbruiksprofiel: Zelden thuis
Uw gegevens wijzigen

Mail dit rapport naar uzelf

Let op:
 • Het resultaat is een inschatting op basis van de beschikbare informatie. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
 • We schatten uw zelfconsumptie in door een gemiddeld verbruiksprofiel te combineren met het productieprofiel van uw zonnepaneleninstallatie. We onderzoeken ook de mogelijkheid om de simulator te optimaliseren met verbruiksprofielen uit het proefproject digitale meters.
 • De inschatting is exclusief btw.
 • We houden bij de inschatting geen rekening met de eventuele kosten van de aanvraag van een digitale meter op initiatief van de klant of het tarief voor een wijziging van enkelvoudig naar dag/nacht of omgekeerd.
 • De simulator is bestemd voor gezinnen met een zonnepaneleninstallatie met een omvormervermogen ≤ 10 kVA.
 • Het resultaat van de simulator is niet geschikt voor prosumenten
  • met een warmtepomp, een thuisbatterij of een elektrisch voertuig. We onderzoeken of we de simulator op dit vlak verder kunnen verfijnen.
  • met een bidirectionele meter (uitgezonderd het heel beperkt aantal prosumenten met een bidirectionele meter die op vandaag wel een prosumententarief betalen).
  • met een piekgemeten aansluiting.
 • Voor de elektriciteitsprijs houden we rekening met een gemiddelde prijs van alle leveranciers. Het contract met uw huidige leverancier kan van dit gemiddelde afwijken.
 • Om de opbrengst van uw zonnepanelen te schatten, gebruiken we instralingsdata uit de Europese PVGIS database. Zie ook https://europa.eu/european-union/abouteuropa/legal_notices_en.